Akit megfertőzött már Olaszország, annak felesleges tovább olvasnia. Ő már úgyis tudja, amit írni fogok. Hogy az olaszok máshogy élnek. Valahogy szebben. Simogatják a kávéjukat, leülnek hozzá, nem elvitelre kérik, mint a barbár északiak. Az ebéd három óra hosszú, elfogy egy üveg bor is hozzá. Közben dohányoznak és beszélgetnek egymással. Megvitatják, hogy mennyi gomba van az erdőn. Politizálnak, Fociznak. Aztán mennek a dolgukra. Feltöltik egymást energiával, mert nem robotokként léteznek, hanem megélnek.

És ez bizony a boraikat is jól jellemezi. Üdék és frissek, csupavirág, csupagyümölcs tételek, de ott van mögöttük a minőség.

Nem a világot akarják megváltani, hanem ötletet adni arra, hogy te hogyan csináld.

És minél délebbre megyünk, minél több a napsütéses órák száma, annál inkább vidámabbak és melegebbek ezek a borok.

Szicíliából kóstoltunk végig egy borsort a Vinox csapatának és Polgár Gézának a jóvoltából. Gézáék magukat nem kímélve, rendületlenül járják Itáliát, hogy mi magyarok itthon is megkapjuk a legszebb tételeket. Kemény munka. Több mint ezerkétszáz (!) szőlőfajtával dolgoznak az olaszok. Szerencsére az est házigazdája tudta, hogy mit csinál és egy fergeteges sort hozott.

Középpontban a Cellaro pincészet, akik erősen természetközpontúak, a címkéken is ott integetnek az állatok. Először egy Prosecco, Luna di Notte, vagyis éjszakai hold, hiszen csak sötétben szüretelnek. Vajas-krémes, nagyon könnyű, nagyon tiszta. Aztán Luma, Grillo szőlőből, itt már benne a csonthéjas kesernyéje, de benne a sav is szépen.

A rozé már a Fantinitől van, Nero D’Avola szőlőből, az olaszok legfontosabb szőlőfajtájából. Egész nap tudnám inni. A Zabu Chiantari-ja következik, ezt meg még egész éjszaka is tudnám inni. Egyszerűen kellemes, vidám, jó belekortyolni. Szíved szerint már ülnél is ki a teraszra nézni az utcát és mosolyogni.

Visszatér a Cellaro, most már komolyabb játékosokkal. De Szicíliában a komolyság is kellemes marad, nem akar szétbombázni tanninnal, egyszerűen csak annyit akar, hogy szeresd, érezd magad jól vele, és ha kedved támadt, akkor figyelj a szőlő mondandójára is. Először egy Nerello Mascalese, aztán egy gyönyörű házasság, ahol a Nero D’Avola a partner. Lekvár és erdei gyümölcsök, virágok, a kapcsolat tökéletesen működik, kortyonként lenyelt öröm.

Végül a Fantini Edizione koronázza meg az estét. Rá már figyelni kell, ő már nem társalog, hanem mesél. Étcsokoládés meggy, egy kosár erdei gyümölcs benn a számban, sokáig, mert azt akarja, hogy élvezd ki. Emlékezetes bor.

És a legjobb, hogy nincs legjobb. Csak kiváló borok vannak más-más alkalomra, az olaszok életszeretetével, Szicília vidámságával, a szőlőművelés hagyományainak szép bemutatásával. Ezért van nálunk állandó olasz szekció. Mert minket már megfertőztek rég.

Farnese Vini OFFICIAL VIDEO