Díjnyertes somlói borok kóstolója a Tornai Pincészettel

Minden díj, minden pozitív visszajelzés fontos és értékes, de vannak olyan borversenyek, ahol különösen nagy dicsőség jó helyezést elérni. A világ egyik legnagyobb presztízsű, legalaposabban bíráló borversenye a londoni International Wine Challenge, ahonnan a somlói Tornai Pincészet negyedik alkalommal tért haza Trófea-díjjal. Ezt a díjat az aranyérmes borok közül a legjobbak kapják, és a Tornai Pincészet – hazánkban egyedülálló módon – 2015 óta minden évben megkapta ezt a rangos elismerést. Idén a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű került be a világ top borai közé, amelynek további különlegessége, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag előjegyzés útján lehet hozzájutni.

Július elsején ezt, és további hat díjnyertes bort mutatott be a pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás a Kóstolom Borbárban, és ismét bebizonyosodott, hogy a Somlón a vulkanikus talaj és a klíma minden jót kihoz a Kárpát-medencei fajtákból. Itt még a 2018-as zenit is egyedi arcát mutatta – virágos, nyári, szeretnivaló, de van tartása, remek felvezetője a komolyabb beltartalmú boroknak.
Az apró borvidék ikonikus borából, a somlói juhfarkból hármat is kóstolhattunk. A Grófi Juhfark 2017 a már említett borversenyen 95 pontot ért el, ezzel az eredménnyel a benevezett 15 ezer bor közül a százötven legjobb közé került. Nem csak az érte kapott érem aranylik, de a bor is, mély színét az enyhén túlérett szőlő héjától kapta. Bár 36 fokos melegben ritkán jut eszünkbe olyan bort tölteni, aminek 15%-os az alkoholja, de ez itt egyáltalán nem zavaró, tökéletesen besimul. Ugyanennek a kicsit idősebb párja, a 2013-as talán még tartalmasabb, hosszú lecsengésű, sokak kedvence. Juhfarkból egy 2011-es évjáratút is kóstoltunk az Aranyhegyről, ami az előzőekhez képest kevésbé összetett, de vitathatatlan, hogy megérdemelte azokat a díjakat, amiket kapott.
A kóstoló sztárja kétségtelenül a Trófea-díjas Selection Grófi Hárslevelű 2017, amiből idén 1500 palack jegyezhető elő a pincénél, és év végéig a tárolás gondját is leveszik a vállunkról. Izgalmas, tartalmas bor ez, amit a maradékcukor tartalma végtelenül kedvessé tesz. Nem véletlenül varázsolta el a londoni bírákat.
A 2015-ös Apátsági Furmint volt a borsor legmegosztóbb tétele – van, akiknek nagyon bejött, mások kevésbé kedvelték. Az biztos, hogy nem erre a borra szokás azt mondani, hogy tipikus furmint, de talán nem érdemtelenül lett az International Wine Challenge aranyérmese 2016-ban.
Az est végére egy egészen késői szüretelésű, Karácsony előtt szedett zenitből és hárslevelűből házasított édes bor, az aranyérmes Aranykönny került – jegyzetembe pedig a “folyékony mazsola” kifejezés.
A Tornai Pincészet borai a borversenyek elismerésein túl ezen az estén a vulkanikus borok szerelmeseinek elismerő szavait is bezsebelhette. Köszönjük az élményt!
A teljes borsor:

Friss Zenit 2018, MUN-DUS arany, MTA bora

Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)

Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)

Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)

Top Selection Grófi Juhfark 2013, MTA bora (2017)

Top Selection Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, MTA bora, Bayer arany (2013)

Aranykönny 2015, Országos Borverseny arany (2017)

Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotók: Bezsenyi Zsolt