Lezajlott a II. Borpárbaj a borbárunkban és jóval nagyobb érdeklődést váltott ki, főleg szakmai körökben, mint amire számítottunk. Ugyan még az Aréna kibérlésén nem törjük a fejünket, de lehet, lassan feszegetjük a határainkat (falakat).

Heves vita alakult ki Balogh Zoltán és Fiáth Attila között a tematikát illetően. Mivel ez eredendően egy külföldi borokból álló párbajnak indult, jogos lehet a felvetés: hogy a magyar szakmai grémium miért nem hazai tételekkel küzd meg egy ilyen megmérettetésen?

A történetnek viszont van egy háttere, amit kevesen ismernek, de most megosztom veletek. Miután Takács Alexandrosz elvérzett az első párbajon Kézdy Dániel ellen (nagyon kiegyenlített és nemes küzdelemben mellékesen), többen, elsősorban a szakmai körből jelezték, hogy kihívnának valakit és jönnének párbajozni. Nagy Sebi (Borjuor) volt a leggyorsabbak között és Fiáth Attilával szerette volna összemérni az erejét, elsősorban nemzetközi borszíntéren, mert köztudott, Attila ebben nagyágyú. Tehát nem azért lett ez a tematika kiválasztva, mert nem szeretik, vagy nem bíznak a hazai borokban, hanem nemes egyszerűséggel ki szerették volna kicsit nyitni az ollót és más szintre emelni a párbajt.

A felvetéssel Balogh Zoli részéről egyetértek, hogy alapvetően a magyar szakma legnagyobbjainak, kötelességük a magyar, hazai borokat promótálni, de jelen esetben ez egy ilyen játék volt a felek kölcsönös belegyezésével. Ennek ellenére Nagy Sebi az első két kategóriában magyar bort hozott, és mindkét borral nagyon jól szerepelt.

Hazai borokat viszonylag sok helyen lehet itthon kóstolni, de ilyen jellegű külföldi borokat, pláne vakon, két ilyen hozzáértő segítségével nagyon ritkán. Szóval mi örültünk, és miután meghirdettük az eseményt, be is telt pár nap alatt. A borokat még én is vakon kóstoltam, hiszen a mi csapatunkból is csak Dávid ismerte a borsort.  Életem egyik legizgalmasabb kóstolója volt, a vendégek pedig a visszajelzések alapján nagyon élvezték, és bármikor újra jönnének egy következő hasonló párbajra.

A Kóstolom Borbár kínálata 70%-ban magyar borokból áll, de elkezdtünk mi is egyre több külföldi borral foglalkozni, hogy legyen összehasonlítási alapunk, szakmailag tudjuk indokolni  a magyar borok sikerességét, amit a fotelből való kitekintés nélkül nehéz lenne. Kalifornia, Argentína, Chile, Ausztrália, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Németország, és Bulgária területéről szerzünk még be különlegességeket, és a közel 200 boros szortimentből legalább 60 féle külföldi tétellel rendelkezünk. Ettől függetlenül, ha bejön egy vendég, és megkérdezi, mit ajánlunk, a csopaki rizlinggel a, csobánci rajnaival, a villányi franccal, a tokaji hárslevelűvel kezdjük a sort. Majd a hazai vendégeknek a legvégén, mikor már egy szép hazai sort végigittak végigkóstoltak és kitekintésre vágynak, jöhet a kaliforniai cabernet, a chablis és a carmenere Chiléből.

Úgy gondolom, tulajdonképpen egy hajóban evezünk, és néha nem árt odafigyelni egymásra, kicsit jobban, mint egy-egy Facebook poszt elolvasása erejéig.

Üljünk le, egyeztessük havonta, hogyan tudnánk továbblépni a hazai borokkal. Írjatok, és megszervezem a műhelyünkben, hogy tanuljunk egymástól, ne Facebook kommentekben akarjuk megváltani a világot/szakmát.

Szóval, ha magyar bor, akkor személyesen jöhettek hozzám kérdezni, szívesen segítek😊

Ezúton is köszönöm a borpárbaj eddigi résztvevőinek a részvételt!

Pintér Zsolt

Tulajdonos, ügyvezető

II. BORPÁRBAJ ÖSSZEFOGLALÓJA // Dr. Fiáth VS. Mr. Borjour

Előző cikkünk a témában: https://kostolomborbar.hu/2019/06/28/ii-borparbaj-szoros-gyozelem