Már közel egy éve nyitva a borbár, három éve hajtjuk a Kóstolom szekerét, adatbázisunkban több mint 5000 bor van és a borbárban is megfordult már több mint 300 tétel, mégsem készítettünk még saját bort.
Saját, profin megtervezett telepítéssel, metszéssel, szőlőmunkával, zöldmunkával, szürettel, válogatással, préseléssel és erjesztéssel még soha nem készítettünk bort saját- vagy vendégeink örömére, pedig még borász is van a csapatban. Idén pedig úgy alakult, átélhettük első közös szüretünket, amit nagyon szerettünk, erről írunk most:
Júniusban jelezte Csaba kollégám, hogy van egy kis nérója Nadapon a garázsbeálló felett, és szeretne valamit kezdeni vele.
Mivel nincs profi technológiánk, olyan bort szerettünk volna készíteni, melyet erjedés követően nem kell sokat istápolni, hordóban/tartályban sokat tárolni, érlelni. Pálffy Attila barátunkkal egyeztetettünk, és majdnem nekiugrottunk egy Pet Nat projektnek, de aztán idő szűkében végül natúr rosé lett a témaválasztás. A garázs feletti pergoláról, összesen 6 tőkéről, egy szép péntek délutáni napon közel 70 kg mézédes szőlőt szedtünk le.
Sokat nem vártunk, 3 óra múlva már kezdtük préselni az anyagot, melyből gyönyörű rózsaszínű lét nyertünk, színre teljesen Bott Frici natúr roséjára hajazott. Nem azért a hasonlat, mert ennyire elbíztuk magunkat, de a remény felcsillant, hátha készítünk egy szép szűretlen natúr rosét a szép alapanyagból. Ízben gyümölcsös, édes tiszta mustot nyertünk, alig tudtuk megmenteni a gyerekektől és asszonyoktól, ugyanis volt, aki szőlőlekvárt szeretett volna készíteni pár kiló szőlőből, de az ilyen ambíciókat férfiember igyekszik még csírában elfojtani.
A vízzel megtöltött a műanyagkádba jégakkukat helyeztünk, ezeket Csaba azóta is szorgalmasan cserélgeti, hogy a víz hőmérséklete ne menjen 18 fok fölé. A lé mocorog, de elég lassan történnek az események. A végeredményt ígérjük, megmutatjuk – amennyiben fogyasztható lesz.
Bort készíteni bárki tud, de olyat, amilyenről lehet hosszan beszélni vagy amit a borbárunkban is szívesen bemutatunk nektek, ahhoz hozzáértés és kitartás kell. A következő hetekben bemutatjuk nektek, hogyan szüretelnek a profik, és hogyan készülnek az általunk nagyon kedvelt boraik.
Jövő héten Balassa Pisti mutatja be először 2018-as tételeit és mesél a tokaji szüretről, borairól.
Ezután Sebestyén Csabi Szekszárdról, majd Illés Tamás a Pannonhalmi Főapátság pincészetétől hoz borokat és történeteket a témában.
Írta: Pintér Zsolt