Buborékok bűvöletében

  Összes mutatása

  Buborékok bűvöletében

  Buborékos italokat manapság már nem csak az újév köszöntésére és jeles évfordulók ünneplésére nyitunk, de gyakorlatilag az év bármely szakában és szinte bármilyen napszakban örömmel kortyoljuk. A pezsgők, a gyöngyöző- és habzóborok népszerűsége egyre nő, és vannak, akik megelégednek annyival, hogy a jól behűtött ital fölfelé futó apró gömböcskéiben gyönyörködnek, mások viszont szeretnének többet tudni arról, hogy mi kerül a poharukba.
  Nekik segítünk most néhány alap információval.Míg a pezsgők szénsavtartalma a borhoz hozzáadott cukorból és élesztőből természetes úton keletkezik, addig a gyöngyözőkbe és habzókba mesterségesen is adagolhatnak szén-dioxidot. Közülük a legkevésbé szénsavas a gyöngyözőbor, amiben 1-2,5 bar nyomás uralkodik, míg a habzóborokban az előírások szerint legalább 3 bar nyomás van.Italaink speciális elnevezéséről általában következtethetünk a származására is.

  A habzóborok közül a legnépszerűbb például az olasz prosecco, ami egy meghatározott tartományban, meghatározott szőlőfajtából (gerla) készül. 

  A pezsgőt sokan champagne-nak hívják, pedig így kizárólag a franciaországi Champagne régióból származó, főként chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból méthode traditionelle eljárással készülő pezsgőket illethetjük. Az ország más területeiről crémant-ok kerülnek a palackba, ezek közül legismertebb talán a Crémant d'alsace. A spanyolok kedvelt buborékos itala a cava, ami Penedés vidékéről származik, és három helyi szőlőfajtából készítik, ezek a macabeo, a parellada és a xarel-lo.

  Száraz pezsgőt innátok? Na de mennyire?Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit takarnak az elnevezések.

  Brut Nature: kevesebb, mint 3 gramm/liter cukortartalomExtra Brut: 0-6 g/lBrut: kevesebb, mint 15 g/l cukorSec: 17-35 g/lDemi sec: 3-50 g/lDoux: 50 g/l feletti cukortartalomBorbárunkban hűtött habzókkal, pezsgőkkel, proseccoval, champagne-nal várjuk a vendégeinket - válasszátok ki a kedvenceiteket, és teszteljétek a tudásotokat!
  szöveg: Szabó Hajnalka;